OFICINES: T (+34) 93 540 30 00 · portmasnou@portmasnou.es · 41º 28' 30" N / 02º 18' 47" E

PORT MASNOU

el teu punt de partida, 365 dies

amb la major exposició d'embarcacions d'ocasió

les millors nàutiques, ofertes i serveis

INICIINSTAL·LACIONSSERVEISTARIFESLOCALITZACIÓNOTICÍESVAIXELLS D'OCASIÓ
Arriba l’eclipsi de Lluna més llarg del segle
Publicada el 27/07/18
Agenda Cultural, El Masnou, PortMasnou,


Aquesta nit tindrem l’oportunitat de presenciar en tota la seva esplendor un dels esdeveniments astronòmics més espectaculars en el que portem de segle: un eclipsi lunar que tenyirà el satèl•lit d’un color vermellós.

La Lluna plena d’aquest divendres de juliol presentarà l’eclipsi lunar més llarg de tot el segle XXI. La fase total de l’eclipsi, quan la Lluna es troba totalment immersa en l’ombra terrestre, durarà 1 hora i 43 minuts. En bona part, això és perquè la Lluna estarà a prop de l’apogeu, el punt més proper a la Terra de la seva òrbita, en el moment de l’eclipsi. La fase parcial que precedeix i segueix a la totalitat es podrà veure una hora abans i després, aproximadament. Des dels països europeus, l’eclipsi ja haurà començat quan la Lluna aparegui sobre l’horitzó, i des de bona part de la península ibèrica l’eclipsi total estarà justament començant en el moment de la sortida de la Lluna per l’horitzó, un moment que promet ser espectacular.

Per observar aquest fenomen no necessitem telescopi ni cap altre instrument òptic. Només cal buscar un lloc amb bona visibilitat sobre l’horitzó est per poder veure la sortida de la Lluna. El primer contacte del disc lunar amb la umbra, la part més fosca de l’ombra terrestre, tindrà lloc a les 20: 24h (hora local a la península) i la totalitat començarà a les 21: 30h, amb la Lluna ja ficada del tot a l’ombra. Des bona part de l’est de la península ibèrica, això serà més o menys en el moment de la posta de Sol i la sortida de la Lluna. A les 23: 13h la llum començarà a incidir de nou en el disc lunar, que tornarà a estar completament il.luminat, com qualsevol nit de Lluna plena, ja entrada la matinada.

El curiós dels eclipsis totals de Lluna és que el satèl•lit no es veu totalment enfosquit en el moment de trobar-se ocult a l’ombra de la Terra. Això és perquè part de la llum del Sol es refracta en l’atmosfera de la Terra, projectant-se sobre la zona d’ombra on es troba la Lluna. Al filtrar la llum solar en l’atmosfera, la tènue il•luminació de la Lluna en el moment de la totalitat és d’un to ataronjat o vermellós. Això és perquè la llum blava queda dispersada en la nostra atmosfera, i és el mateix motiu pel qual el nostre cel és blau i els capvespres són ataronjats.


Mart en el seu millor moment d’observació

La Lluna eclipsada no serà l’únic astre de color vermellós que es veurà la nit del 27. Coincidint amb l’eclipsi lunar tenim una altra de les grans efemèrides astronòmiques de l’any: l’oposició de Mart. Aquesta nit, tot i que a força més distància, també el planeta vermell estarà alineat amb la Terra i el Sol. A aquest moment, que amb Mart passa aproximadament cada dos anys, se li crida l’oposició, i indica el millor moment per a l’observació del planeta a l’trobar-se en direcció oposada al Sol i a la menor distància possible de la Terra. Com les òrbites dels planetes no són circulars sinó el•líptiques, no totes les oposicions són igual d’espectaculars. En aquesta en concret, Mart es trobarà més a prop que en els últims 15 anys, des de l’oposició del 2003. Localitzat uns pocs graus per sota de la Lluna la nit del 27, el planeta vermell serà aquestes properes setmanes l’astre puntual més brillant del cel i un objectiu molt interessant per apuntar els nostres telescopis.


PORT MASNOU · El Masnou ( 08320 ) Barcelona · OFICINAS: T (+34) 93 540 30 00 · portmasnou@portmasnou.es · 41º 28' 30" N / 02º 18' 47" E